Ambulanser och VUCA

Sitter nu på tåget hem efter en mycket bra två dagars konferens i Köpenhamn med jobbet.  Konferensen handlade mycket om att leda i en organisation där organisationen och omvärlden ständigt förändras (transformeras).  Mycket handlar om stabila team som i sig utvecklas och blir bättre på sin uppgfift.  Den förändrade omvärlden kallas nu allt mer för en VOCA värld. Volatil, Osäker, (C)Komplex, Ambvivalent.

Jag tycker detta är jätteintressant och spännande då allt tillsyven och sist handlar om att förstå hur människor agerar och reagerar som individ och i grupp. Detta har engagerat och intresserat mig i många år.

Förutom konferensen har jag hunnit med en del poltik och då framförallt förankrat och förmedlat min ståndpunkt gällande ambulanssjukvården i Skaraborg. När jag tillträde som ordförande i Skaraborgs sjukhus den 1 januari ärvde jag och styrelsen ett uppdrag som föregående styrelse gett till verksamheten i form av konstandsreducering inom ambulansverksamheten.

Styrelsen, ledningen och all personal kommer att få jobba med att hitta olika förslag till effektiviseringar och lösningar för att minska kostnaderna då sjukhuset föregående år gjorde rekordförslust och har en budget som långt ifrån går ihop.  Men vi måste agera långsiktigt och rationellt genom att genomlysa hela verksamheten och därefter göra strategiska val för att få ihop kostnaderna. Vi kan då inte börja med att göra hål i botten på båten som skall ta oss framåt genom att ensidigt beställa ett sparkrav på ambulanssjukvården. Jag har inte tittat på det förslag som är framtaget och har beslutat efter att ha förankrat i den nya styrelsen att vi inte lyfter in förslaget till styrelsebordet utan istället ser på en helhetslösning. Hur ambulansverksamheten ser ut i dagsläget och om den behöver förändras för att få en likvärdig trygghet i hela Skaraborg vet jag inte i dagsläget. Det är ett verksamhetsuppdrag att fördela ambulanser så att inställelsetider är jämnt fördelat och det kommer vi i fortsatta arbetet att få ta del av liksom vi skall se på alla andra verksamheter som finns i denna stora och välfungerande organisation.

Här är lite kommentarer gällande ambulansen.  P4  SLA, NLT, VG

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *