Allmänpolitisk debatt i kommunfullmäktige i Lidköping 2013

Här är mitt dvs Folkpartiets manus till 2013 års allmänpolitiska debatt som genomförs i Kommunfullmäktige i samband med budget ”förhandlingarna” i Lidköping….

”Ordföranden, fullmäktigeledamöter, åhörare och press;

Vårt uppdrag som kommunpolitiker är att skapa möjligheter och styra emot den antagna visionen ” en välkomnande och hållbar kommun” med de fyra strategierna:

Kunden- brukaren i fokus,
Lokal utveckling i globalt perspektiv,
en attraktiv arbetsplats
samt
hållbar resursanvändning allt inom gällande regler och lagar.

Hur ser det då ut och vilka beslut och inriktningar tas gällande dessa strategier?

Kunden- brukaren i fokus,

– Så länge någon är beredd att utmana kommunal verksamhet i Lidköping finns det förbättringar att göra. Ingen företagare är beredd att starta verksamhet om man inte bedömde att det finns underlag. Ingen friskola skulle vilja starta verksamhet i Lidköping om kommunens skolor vore bättre. Ingen friskola skulle vilja etablera sig i Lidköping om personalen trivdes så bra i kommunal skola att man inte ansåg sig få några lärare att vilja byta arbetsgivare. Notera: Jag säger inte att friskolor är bättre än kommunala skolor men så länge det finns intresse för etablering är det ett bevis på att verksamheten markant går att förbättra.

– Inga barn skall behöva växa upp utan att ha fått möjligheter till bäst möjliga skola för sin egen och vår framtid. Det är vår ansvar som politiker att skapa de förutsättningarna.

Värmeverket

– Helt klart skall vi inte äventyra personal och medborgare om det inte säkerheten kan tryggas vid lämnande av brännbart avfall på värmeverket men Placera ut containrar för brännbart avfall så inte alla måste åka till kartåstippen och därefter skall avfallet transporteras tillbaka till stan.

– Jag noterar även att vårt enträgna motionerande om hundrastgårdar ger resultat i verkligheten även om svaren i fullmäktige varit annorlunda.

Föreningslivet
Ryggraden i samhället är föreningslivet och all den ideell verksamhet som finns där.

Allt ifrån elit till bredd, med gemenskap och kamratanda.
– Hur många har inte blivit upplärda i mötesteknik och demokratiska rättigheter i praktiken i en förening?
– Hur många har inte av olika anledningar varit på väg mot fel spår med kriminalitet eller missbruk av något slag som riktning men som kommit på rätt spår igen tack vare någon ungdomsledare eller kamratskap och föreningsuppfostran.

o Rättvisa och likvärdiga förutsättningar för alla föreningar gällande lokalitet och kostnader.
o Vi måste se över och jämna ut skillnaderna för de föreningar som kan vara i kommunala lokaler jämnfört med de som inte har den möjligheten.

För att ge kulturen en möjlighet att växa i Lidköping ser vi att den behöver få en egen organisation i kommunen så även den får de rätta förutsättningarna.

Lokal utveckling i globalt perspektiv
– Befolkningspyramiden är skrämmande på många sätt och Lidköping inget undantag snarare tvärtom. Vi måste få barnfamiljer att flytta till Lidköping….
o Vi måste bli fler Lidköpingsbor så att kommunens kassa blir större via skatteinbetalningar och alla våra framtida projekt i investeringar i badhus, inomhusscen, kan hanteras och finansieras.

o Ju fler vi är som delar på kostnaderna destu bättre blir det.

Hur blir vi fler? Ja nu menar jag inte själva produktionen …. Utan inflyttning.

Vi måste ha en fortsatt trivsam stad men med än bättre möjligheter till arbete och kommunikationer. Satsning på E20 och Kinnekullebanan är goda exempel så måste bli av, vi måste nå hela vägen eller med andra ord ända in i kaklet.

Sjukhuset i Lidköping får ständigt försvaras och jag ser med oro på de neddragningar som styrande politiker gör liksom personalens oro inför sommaren när så drastiska åtgärder som att plocka in militär personal behöver ske. Det civila och militära bör agera mer ihop men inte för att det blivit akutsituationer.

Centrumhandeln
Vi kan lyfta blicken och lära av andra…

– Uddevalla centrum har blivit tomt och handlarna flyr, det gör då även medborgare och turisterna i centrum.

– Varför måste man ha ett levande centrum??
– Hur många har egentligen funderat på varför ?,
– räcker det inte med att vi har en fin och trevlig stad att bo i samt handelscentrum inom nära avstånd för att köpa det vi behöver?

– Varför är det viktigt att just centrumhandeln hålls vid liv?
– JO för att
o Det är själva hjärtat i vår kommun och skadas det blir vi sakta men säkert utarmade på den kommunkulltur och känslan som förknippas med Lidköping.
o Att bo och leva i Lidköping har mycket med just charmen i centrum att göra.
o Att många som besökt Lidköping kommer i många år efteråt ihåg just centrum och hur fint och mysigt det var.
o Vi kan lägga hur mycket pengar som helst på varumärke och marknadsföring av olika slag men allt går förlorat om inte centrum lever kvar.
– Bilar måste kunna komma fram till centrum för att bibehålla centrumhandeln men det räcker inte. Ta Skara som ytterligare exempel, där det finns parkeringar som även är utan avgift.
– Centrum utarmas ändå.
– Det måste finnas ett liv och rörelse som man kan delta i eller sitta på tex. ett cafe och beskåda.
– Mer aktiviteter på torget, torsdagscentrum sommartid, vår motion om att upprätta en lite scen på torget skulle gjort skillnad.
– Turismen är och kommer att bli än viktigare för Lidköping, Campingen har 180.000 över gäster per år. Jag säger det igen 180.000 gäster det är oerhört många. De är våra ambassadörer!!!

o Vi måste tex. få igång Hamnstaden på allvar så att det finns möjligheter att se och uppleva Vänern. Det kom fram i platsmärkes projektet att Vänern var en av våra viktigaste dragkrafter gällande marknadsföring. Då skall man inte behöva leta efter Vänern när man är i Lidköping.
– Att vi ännu inte får upp de elektroniska skyltarna vid vägarna kring Lidköping är absolut inte bra och jag förstår inte varför. Vi måste agera för att få potentiella turister som passerar utanför staden att stanna till det gynnar våra handlare och näringslivet i Lidköping.

– En attraktiv arbetsplats
– Personalen måste komma i fokus, medarbetarnöjdheten måste stärkas och få det fokus det förtjänar. Barn och skola fick vid senaste mätningen en rejäl djupdykning. Vad görs åt detta. Tja, i vart fall som helst så är det nyligen beslutat att målet för medarbetarnöjdhet sänks för anställda i kommunen……Lite provocerande men jag kan inte låta bli, det är lite för öppet mål….. En häftig personalfest med toppartister löser inte probleme

hållbar resursanvändning
Vårt ansvar att bruka men inte förburka skall slå igenom på både ekonomiska, social och på miljösidan. Man skall leva i nuet men ta ett ansvar för framtiden. Här delar inte Folkpartiet kommunens inställning gällande sandbrytning i Råda ås. Vi vill ha ett totalt stopp på brytningen och agerar därför parallellt med kommunen i rättsinstanserna men med olika mål… vi vill ha ett stopp nu!!

…………………

Lidköping är en fantastisk stad med alla möjligheter !

Mycket är bra men en hel del går att göra ännu bättre för att vi nå vår vision ”en välkomnande och hållbar kommun”.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *