Är det rätt väg att gå att stänga Sverige?

För att ta sig till Sverige som flykting då det inte är krig eller svält i övriga Europa betyder att man tagit sig genom hela Europa för att nå Sverige långt upp i norra Europa. Fler än jag har säkert funderat på varför bemödar man sig för att ta sig hela vägen till Sverige och som i många fall tvingas betala ca 100.000 kronor till någon smugglare.  Även om jag hör och ser en del sprida info om att det är för att leva på bidrag man tar sig till Sverige så tror jag inte att någon är så dum så att visiter le site web du posteur man lägger ut ca. 100.000 kr med en plan att leva på bidrag i ett land där du inte ens kan språket. Dessutom borde personer som är så företagsamma att de tar sig till Sverige vara företagsamma och söka ett aktivt liv.

Oavsett hur själva resan till Sverige varit och vad den kostat handlar det givetvis om en dröm om att komma ur en mardröm med en möjlighet att få en stabil grund att stå på.  En möjlighet under det korta liv vi har kunna få börja om. Kunna låta sina barn sova på nätterna utan rädsla för att inte vakna upp mer eller att föräldrarna dödas. I Sverige har migrationsverket beslutat att flyktingar från Syrien får permanent uppehållstilstånd då ett slut på kriget inte verkar rimligt inom överskådlig tid.  Skulle man sökt i något annat land så skulle man troligen fått ett tillfälligt uppehållstillstånd och därmed enbart en möjlighet att planera för sig och sin familj några år i taget.  I krigsdrabbade Syrien finns personer som skaffat sig en lång universitetsutbildning, startat företag eller gjort karriär på annat sätt liksom vi är vana vid i Sverige. Det gör att de har haft ett mål och en strävan att få ett bra liv för sig och sin familj. När sedan deras boende, skolor och arbete försvinner via kriget har det ett val att ge upp eller ta tag i framtiden för familjens skull. Många ger givetvis upp och blir traumatiserade och ser ingen framtid men en del tar sig ur detta och det är i stor utstäckning dessa människor som lyckas ta sig till Sverige och gör det av den anledningen att vi ger dem en möjlighet att starta om.

Dessa människor möttes av den tidigare Socialdemokratiska regeringen med en hänvisning till Socialkontor ett bidragssystem och passivisering. Alliansregeringen med Folkpartiet ändrade så att ansvaret för integration låg under arbetsmarknadsdepartementet eftersom det är arbetsfrågan och inte bidragsfrågan som är den primära för bägge parter. Det är nog inte många av oss som vet om denna förändring.  Västra Götaland regionen har på detta sätt hittat flera utbildade läkare som snabbutbildas i Svenska och därmed kommer hjälpa till att få ned vårdköer och utan att vi som land tagit kostnaden för läkarutbildningen.

I dag har vi ont om lägenheter i Sverige vilket gör det problematiskt att på ett värdigt sätt ta emot invandrare som kommit till Sverige. Tyvärr fastnar man då på en flyktigförläggning och det tar tid att komma ut därifrån då lägenheter saknas.  Skulle vi säga att nej tack det är fullt i Sverige välkommen en annan dag såsom om det vore en restaurang utan lediga bord?  Det fungerar inte i praktiken, för vart skulle de då ta vägen.  Vi kan inte säga att du får gå ut ur landet och då hamna i närmaste grannland, vi kan heller inte säga att åk hem till Syrien för det går inga flyg dit. Skulle det gå flyg till Syrien så kan vi ju också fundera på vad som skulle hända personerna när de klev ur flyget efter att ha flytt landet. Med andra ord detta är inte möjligt i praktiken och vi kan då lägga det åt sidan och måste finna andra lösningar.

Jag anser att:

1)      Vi behöver bygga fler bostäder och det är ett behov oavsett om det kommer fler flyktingar eller ej och detta kommer givetvis att som bonus skapa fler arbetstillfällen inom byggsektorn.

2)      Övriga länder i Europa måste ta sitt ansvar, det kan inte vara rimligt att som jag nämnde tidigare behöva ta sig genom hela Europa för att hamna i Sverige då man vill ha en fristad och kunna börja bygga ett nytt liv. Sverige är en del av Europa och EU så det är där vi måste påverka övriga länder att ta sitt ansvar även om det medför att vi går miste om kompetenta och företagsamma personer.

3)      Flyktingmottagandet via asylprövning måste gå fortare så att tiden till egen försörjning och en möjlighet att kunna bli en del av och bidra till vårt samhälle minimeras.

4)      Samhällsintroduktionen måste bli än bättre så att möjligheten till att bli en del i samhället ökas.

 

Att säga att det är  bostadsbrist i Sverige för att vi har för många invandrare vore som att säga att problemet med:

  • Ungdomsarbetslösheten är att vi har för många ungdomar… eller för att trösklarna är för höga att komma in i arbetslivet.
  • Stora grupper i förskolan är för att vi har för många barn i kommunen…. eller för lite personal och förskolegrupper.
  • En låg pension är för att vi har för många pensionärer… eller för lite pengar i pensionssystemet.

Det finns i alla utmaningar minst två vägar att gå och det är beroende på inställning som vi väljer själva problemområdet och därmed vilken väg vi vill gå för att hantera utmaningen. Jag väljer att se att vi inte har för många ungdomar, barn, pensionärer eller flyktigar utan vill i stället jobba för att göra det bättre.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *