Bubbla eller inte Bubbla det är frågan

Hur många år har det inte pratats och skrivits om bostadsbubblan och de ena experterna efter varandra uttalar sig om att den är nära förestående. Jag tror absolut att vi kommer att få en nedgång i huspriser någon gång och de som då skall sälja kommer att förlora pengar men de som inte säljer kommer på sikt att få ett hus med värde motsvarande värdet innan sänkningen igen.
Vad är ett hus värt?? Ja man kan räkna på produktionskostnad eller som vi normalt gör när man beräknar värdet på ett hus vilket är marknadsvärdet. Marknadsvärdet är vad någon är beredd att betala för huset på en öppen marknad.
Hör spelar utbud och efterfrågan en stor roll. Efterfrågan i sin tur styrs av det ekonomiska läget och då framförallt hur svårt eller lätt det är att få tag i kapital men framförallt framtidstro gällande den privata ekonomin.
Att vi inte haft en bostadsbubbla i Sverige hänger till stor del ihop med den sista parametern framtidstro för privat ekonomi. Trots global kris har Svensken överlag haft en bra privatekonomi och framtidstro genom att inhemsk ekonomi tuffat på via stimulans via jobbskatteavdrag m.m.
Trots åtstramningar gällande kapital sidan genom krav på större kontantinsatser och amorteringskrav så har de som pratar om prisras ännu ej fått rätt och det tack vare en fortsatt framtidstro om möjligheter att betala huslånen.
Skulle däremot utbudet av hus på marknaden växa så skulle det givetvis försvåra försäljning och därmed minskade priser. Jämför med båtbranschen som rasat i försäljningspriser genom ett konstant ökat utbud av båtar. Liksom ett hus är en båt värd så mycket som någon är beredd att betala för den.
Något som skulle utlösa ett prisras på hus är med andra ord ett ökat utbud av hus till försäljning genom minskad framtidstro att kunna betala för huslån ihop med ytterligare försvårande lagregler gällande att kunna få tag på kapital för husköpet. Detta har inget med hur mycket lån man har i kronor per hus och hur mycket husen är värda i dagsläget för som sagt allt är värt så mycket som någon är beredd att betala för det och det går inte att värdera på något annat vettigt sätt. Men någon gång kommer någon att stolsera i media genom att vid rätt tillfälle sagt att bostadsbubblan är på väg och i dess närhet blir det ett prisras. Därefter kommer någon att ha rätt när den säger att nu har det nog nått botten samtidigt som efterfrågan åter ökar och priserna därmed stiger.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *