Det egna ordet

Vill förtydliga att trots att jag bor i Lidköping kommer inte SKAS-L (sjukhuset i Lidköping) att fredas från kostandseffektiviseringar. Såg en rubrik i en av Skaraborgstidningarna som antydde något åt det hållet. Det som däremot varit viktigt att informera om är att det inte finns någon dold agenda eller planer på att stänga akuten i Lidköping.

Hälso och sjukvård är ett område som utvecklas i rasande fart gällande att förebygga, upptäcka och bota. Digitaliseringen har bara börjat och kommer att skapa ett rejält paradigmskifte gällande sjukvården. Här måste vi vara med och även ligga i framkant. Detta är en resa som görs i många brancher och den är tyvärr mer jobbig för personal än för kunder/brukare. Det fordrar både förändrade arbetssätt men framförallt att lämna över kunskap man byggt upp genom hårt arbete till robotiserade processer och digitala lösningar.

Sjukvården står inför två stora utmaningar som skall hanteras på samma gång.

  1. Omställning av vården så att mer vård görs närmare mig som patient. Sjukvårdsteamen som besöker patienten hemma istället för att man behöver åka till sjukhuset gång på gång är ett exempel. Detta kommer innebära utökade uppdrag inom närhälsan/vårdcentraler och fokus på specialistvård på sjukhusen.
  2. Digitalisering. Vi har bara påbörjar denna resa.  Låt mig göra en lite jämförelse med något så udda från sjukvård som bilar. Numera finns det i varje bil mängder av datainsamlingar. Detta används på många sätt. Ett sätt är att larma mig när något i bilen inte fungerar som det skall eller ännu bättre förvarnar om att det är på väg att hända.  Ett annat är att när jag är på verkstaden så tankas bilen av på data för att få reda på status och hur bilen mår. Förutom detta så samlar givetvis data in för att bli bättre och bättre på att just förebygga och bli så presic som möjligt i att hitta fel.  Tänk på vad vi i framtiden skulle kunna läsa av i våra fitnnes/aktivitesarmband som i kombination med hälsoappar i mobilen lagrar och tolkar hur vi mår. Användande av bigdata inom hälso och sjukvård kan skapa oändliga möjigheter.  Offentlig sjukvård måste även följa med i utvecklingen av rådgvining och bedömning på distans via telefon eller liknande.  Artficiell inteligens (AI) kommer även att ta hand om mycket rekomenderande av diagnoser genom att kunna läsa igenom data oerhört snabbt och strukturerar. Om eller när vi kommer att låta AI ställa diagnoser är på samma sätt som självkörande bilar ett inte helt lätt område att hantera bårde etiskt och juridiskt.  Det finns oerhört många fler områden som kommer att revolutionera vår framtid även inom detta område. MEN vi kommer alltid att behöva mänsklig omvårdnad och omhändertagande. Den kompetens om människor som människor har kan inte ersättas.  Rätt vård i Rätt tid på Rätt ställe kommer att bli än viktigare.  Läs mer här


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *