Det pågår en etnisk rensning i Mellanöstern

Det assyriska folkets rätt till självstyre på Ninevehslätten i Irak måste bli den väg ut ur kaoset som vi kan kräva.  Nu måste Sveriges regering ta ställning för mänskliga rättigheter och kräva att självstyret blir verklighet,

För assyrier/syrianer och kaldéer som har levt i Irak i tusentals år långt före kristendomen föddes utsätts nu för etnisk rensning och fruktansvärda brott mot mänskligheten.

Situationen är i dagsläget mer än akut när Islamiska staten (IS) tagit över makten i flera områden. Dessa terrorister attackerar kristna i Mellanöstern och vill inte bara tvinga bort dem från sina hem, de försöker också att utplåna spåren av deras historia.

Detta är inte är en isolerad händelse utan är ett systematiskt våld och en systematisk fördrivning som har pågått ända sedan slutet av 1800-talet. Det våld vi se i dag är oerhört grymt med levande begravda kvinnor och barn i massgravar liksom korsfästningar och rena massavrättningar.

I Mellanöstern är de flesta stater diktaturer och för att kunna skapa en långsiktig stabilitet måste det till en demokratiseringsprocess. De tre monoteistiska religionerna Judendom, kristendom och islam är och de har alla tre sin givna plats i Mellanöstern. Ett demokratiskt styre skapar utrymme för utövande av religioner men i ett demokratiskt land är det inte religionerna som styr landets lagar.

Det kan för oss verka långt borta och i vardagen en del av alla oroshärdar som rådet i dagslägen men fakta är att kristendomen och assyrierna håller på att utplånas från stora delar av sina ursprungsområden och det är inte acceptabelt.

USA har gått in och börjat flygbomba för att skapa möjlighet till flykt undan de värsta områdena. Men detta löser inte situationen som sådan. Det måste till en långsiktig lösning där EU via sin utrikespolitik och FN agerar för att långsiktig stabilisering blir en förutsättning för bistånd och regionala utvecklingsprojekt.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *