En ny skola växer fram

Jag började engagera mig politiskt för tio år sedan och då i första hand för att jag inte var nöjd med hur skolan fungerade. Före det var jag engagerad som förälder i intresseföreningar med mål att som förälder hjälpa till med att få en trygg arbetsmiljö för elever och lärare. Riksdagsvalet något år senare handlade om just skolan och den arbetsmiljö som lärare och elever vistades i vilket gjorde att Socialdemokraterna inte fick förnyat förtroende att leda Sverige och skolan.  Det finns nog ingen som sedan dess har noterat att det skett förändringar i synsättet på skolans roll och reformer med avsikt att lyfta lärarens roll i skolan.  Det har tyvärr inte varit möjligt att göra det långsammare eftersom det handlar om varje enskilt barns möjligheter och rättigheter. Grundskolan går inte i repris.

På skolverkets sidor SIRIS ser vi nu att resultaten för årskurs nio förbättras och det är det som varit målet men ännu är inte allt bra.

Vi måste se till att lärare får arbetsro så att de kan fokusera på sitt arbete i den nya skolan.  Jag vill att alla elever måste få det stöd de behöver och det i tid och inte efter att man tvingats skaffa en diagnos för sitt barn. Kommunerna måste bort från det spåret och istället fokusera än mer på varje enskild elevs behov oavsett diagnos.

Skolan behöver förstatligas så att vi får lika möjligheter för alla barn oavsett i vilken kommun eller stadsdel man bor i. Sedan Folkpartiet kommit till makten så handlar det inte bara om reformer för att vända skolresultaten vi har skjuter även från staten till massor av pengar som morot till kommunerna för att få dessa genomförda. Trots det handlar det om att förändringarna går i den takt som varje enskild kommun jobbar.

Tror inte det är bara jag som behöver en lugn miljö omkring mig när jag skall koncentrera mig på en uppgift. Det är en av de viktigaste punkterna att få till även för barn och unga i skolan menar forskare efter att ha gått igenom tidigare resultat i Svensk skola. Därför är det nu mycket glädjande att Folkpartiet får igenom sitt förslag på att skolor skall få möjlighet att vid behov använda ordningsomdöme i skolan för att vända trenden. I botten och grundläggande är ett gemensamt förhållningssätt på varje skola som föräldrar, lärare och rektorer skriver under på gällande den lokala skolan. Detta räcker i många fall men nu kan man om det ej blir regeringsskifte även lokalt besluta om ordningsomdöme. Om det skall införas eller ej finns ingen annan än de berörda som kan besluta om. Men med Folkpartiet i regering efter valet kommer möjligheten att finnas.

Vi har nu en ny skola och vi kan se att elevers resultat har börjat förbättras så jag ser mycket ljust på framtiden just nu.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *