Ett rättvist samhälle

 

Jag blir riktigt illa berörd när jag hör om personer som av olika anledningar, fysiskt, pyskiskt eller av annan anledning inte kan delta i samhället på samma vilkor som andra.  Livet och förutsättningar i livet är inte rättvist men vi skall göra vad vi kan för att förbättra för alla. Därför är jag jättestolt att vara med i ett politiskt parti som kämpat för och infört rätten till personlig assiatans. Jag blir däremot illa berörd när nuvarande regering rekommenderar myndigheterna att vara mer restriktiva i sina bedömningar.  En sak är att det har fuskats med detta liksom med så mycket annat. Men då får man ta itu med fusket och framförallt fuskarna istället för att på samma gång försämra möjligheterna för de som behöver assistans.
Jag blir än mer ledsen när jag dessutom får reda på att rätten till ett juridiskt biträde är näst intitll omöjligt att få så inser vi ju alla att den som blir felaktigt ( eller anser sig felakigt bedömd) många gånger har svårare att företräda sig själv, ( därav många gånger behovet av assistans). Hur skall man kunna försvara sig på ett rättsäkert sätt när samhället har all kompetens och juridiskt anställd personal som jag skall försöka motbevisa.  Skulle man anklagas för att begå ett lagbrott är det däremot inte alls lika svårt att få ett juriskt biträde.

Detta måste hanteras och jag har bett Liberalernas talesperson inom sociala frågor kika på det.  Min partikollega Henrik Gallus och jag skrev ihop en insändare som ni kan läsa nedan:

liberalernalogoikonLidköpings-Liberalerna Pär Johnson och Henrik Gallus skriver i en debattartikel att rättshjälpen för personer som slåss för sina rättigheter måste få utökad hjälp, särskilt vid sjukdomsfall, LSS och personlig assistans.

Förbättrad rättshjälp i socialförsäkringsmål

Media har den senaste tiden rapporterat om att personer som överklagat beslut enligt socialförsäkringslagarna inte beviljats rättshjälp i annat än i väldigt liten omfattning.

Detta innebär att redan utsatta personer blir hänvisade till att själva finansiera rättsliga biträden eller driva saken efter egen förmåga.

För oss liberaler är det viktigt att samhället ger alla människor möjligheter att utvecklas och lyckas. Det gäller även personer som drabbas av sjukdomar och andra svåra situationer. Det är viktigt att samhället ger den enskilde en utökad rätt till rättshjälp i situationer där motparten (staten) sitter på alla resurser. Det är viktigt att göra den juridiska processen i sådana fall mer likställd och då kan utökad rätt till rättshjälp vara en viktig del.

För oss liberaler är detta en viktig fråga liksom även att vi motsätter oss de nedskärningar som sker inom områdena för LSS och personlig assistans. Alla kan drabbas av sjukdomar och skador och vara i behov av stöd för att kunna leva sitt liv.

När du uppfattar att samhället vänder dig ryggen och nekar dig något som du borde ha rätt till är det viktigt för förtroendet för samhället att du ges möjlighet till en rättslig prövning som också uppfattas som rättvis.

Vi Liberaler ser en självklarhet i att vi alla hjälps åt via vårt gemensamma trygghetsnät så att alla i möjligaste mån kan leva ett jämlikt liv. Detta är grunden i ett Liberalt samhälle.

 Pär Johnson, Liberalerna
Henrik Gallus, Liberalerna

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *