Kampen går vidare mot ett än mer jämställt samhälle

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. I dag är tankar om att kvinnor skulle vara hemmafru och ta hand om familjen enbart för att hon var född till kvinna borta. I dag är det självklart att både kvinnor och män jobbar och tar ansvar för familjens inkomst liksom vardagssysslor. Tyvärr kan det än i dag skilja upp till 3,6 miljoner kronor i lön mellan män och kvinnor under en livstid. Även om det i dag är så att det är lika naturligt att kvinnor och män har ett arbete är det lika naturligt men ändå inte i verkligheten så att man delar på ansvaret för vardagssysslorna. Tre fjärdedelar av förädraledigheten tas ut av kvinnor och dessutom vabbar kvinnor mer. Ett ojämställt uttag av föräldrapenningdagar ger ett ojämställt föräldraskap som leder till att färre kvinnor än män jobbar och att kvinnor som jobbar arbetar färre timmar. Det i sin tur gör att kvinnors sjukskrivningstal blir högre och pensionerna blir lägre än de annars skulle varit.Jag kan aldrig acceptera att min dotter skall ha sämre förutsättningar än mina söner enbart för att hon är kvinna.

Folkpartiet är det parti som är för att varje individ och familj skall få bestämma och styra sin vardag i så stor utsträckning som möjligt själva och vill inte ha en politisk ”storebrors” styrning men i detta fall vill vi ge jämställdheten ytterligare en knuff på vägen genom att erbjuda barnfamiljerna och kvinnorna ytterligare en möjlighet till ett än mer jämställt liv.

Folkpartiet vill nu utöka den skattefria jämställdhetsbonusen så att den dubblas de sista månaderna av föräldraförsäkringen.  Med förslaget blir bonusen 18 000 kr per familj.

För att varje arbetsgivare vid anställning och befodran skall veta att oavsett om det är en man eller en kvinna så kommer man att vara borta från arbetet några månader om man skaffar barn så vill vi utöka med en pappamånad. För över tjugo år sedan tog Folkpartiet initiativ till en pappamånad och den vill vi nu utöka till tre öronmärkta månader  Min egen pappa var en av de första i Skaraborg att utnyttja detta och fick även möjligheten att via en intervju i Radio Skaraborg föra fram fördelen med att vara föräldraledig. Han var inte politiskt aktiv.

Folkpartiets politik går ut på att alla skall få så jämlika möjligheter som möjligt det är därför skola och jämställdhet är några av våra viktigaste frågor.

Vi ger oss inte förrän kvinnor tjänar lika mycket som en man och både tjejer och killar ser det som naturligt att ha drömmar och mål om alla yrken, oavsett kön.

Liberaler har tagit feministiska initiativ i 100 år. Det tänker vi fortsätta med!

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *