Min önskelista för 2014

Var dag som går tvingas allt fler människor fly från Syrien och landet blir mer och mer förstört. Det finns ingen som vill tvingas fly från sitt land och jag höll på att skriva att vi måste göra än mer så att ingen behöver fly. Vad jag menar med att vi måste göra mer är att jag inte tycker det görs något i dagsläget men det är dags att göra något. En sak är att ha en Europeiskt flyktingmottagande och regelverk för detta och det är väll bra och till och med livsnödvändigt att jobba för det men vi måste kunna agera för att ingen skall behöva den hjälpen.
Det är fruktansvärt och svårt att förstå hur det känns att behöva lämna allt man har, jobbat för och drömmar om framtiden till att bli så utlämnad som en flykting blir.
Tänk in i situationen där man sedan yngre år funderat på framtid och yrkesval, hur många har inte gått ifrån att haft drömmar om att bli proffs i någon idrott eller läkare osv till att så småningom hamnat på någon utbildning och sedan skaffat sig ett jobb av något slag. Vi genomgår mycket under den processen inom oss själva och ihop med vänner och familj. Vi skaffar nya drömmar och planer gällande boende, familj, semesterar m.m. vilket skapar oss en identitet. Tänk att då mitt i detta behöva lämna allt och fly till ett land där du inte har med dig något och allt det du gjort och planerat för hamnar på noll. Du får helt enkelt börja om såsom ett barn som måste lära sig språket och därefter hur man beter sig för att bli accepterad och skaffa en ny utbildning för att få jobb. Samtidigt som detta sker längtar man tillbaka till sin tidigare trygga värld där man hade allt och känner samtidigt en enorm tacksamhet för att få skydd och möjlighet till ett nytt liv för sig och sin familj. Hur hantera denna saknad ihop med denna tacksamhet… är det ok att berätta att man längtar hem, att man vantrivs, att man tycker det är jobbigt att inte förstå, att man är ledsen för att släkt och vänner dödas, att man…… samtidigt som man förväntas bli en del i samhället så fort som möjligt för att inte var till belastning.
Vi måste agera NU för att få stopp på anledningen till flykt. Låt FN gå in och stabilisera läget i Syrien. Det är i dagsläget omöjligt att finna en ny stark ledning men låt FN stabilisera landet i stället för denna förstörelse och dödande som tvingar folk på flykt.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *