Motion om projekt gällande bättre kosthållning

Motion om projekt gällande bättre kosthållning
De kroniska sjukdomarna är ett hot mot EU:s ekonomi. Detta fastslogs på ett EU-möte i Köpenhamn i april förra året Kronisk sjukdom som diabetes, fetma och KOL är den främsta orsaken till att individer inte är i aktivt arbete. I EU har 35 miljoner vuxna diabetes, 15 % som sjukvårdas har diabetes, 10 % av sjukvårdsbudgeten går till diabetes och 300 000 människor dör årligen i diabetiska komplikationer. Inom 2 decennier ser man en 25 %-ig ökning av diabetes i Europa. I Stockholms läns landsting belastar 1 % av befolkningen 30 % av sjukvårdsbudgeten och här är det de kroniska sjukdomarna som utgör huvudparten.
Största problemet är nu överkonsumtionen av energi som i Sverige har ökat med 300 kcal per dag under de senaste åren. Alla försök från myndigheterna att ge kostråd som skulle vända trenden har misslyckats. På Stockholms Universitet och Karolinska Institutet har försök pågått att utveckla kostmetoder baserade på IT och i takt med datautvecklingen finns nu en modell som prövas på en skola där eleverna får göra laborationer med sin lunchmat och vid en lektion varje vecka gås resultaten igenom.
Hittills har eleverna fått kunskaper som ger dem möjligheter att själva välja en hälsoriktig mat. Inte minst viktig är näringsinnehållet i den mat kommunen/skolan erbjuder som också då värderas på sitt näringsinnehåll. Genom denna modell får alla elever från olika ekonomiska grupper i samhället lika utbildning vilket måste vara ett krav för jämlikhet.
För att få till en förändring räcker det oftast inte med enbart kunskap utan man behöver hjälp och goda förebilder för att skapa nya vanor. Som ett led i att skapa jämlika förutsättningar till en rättvis och jämlik framtid för våra unga vill vi lyfta fram vikten av rätt kost i unga år som ett led i tidiga insatser.
Folkpartiet i Lidköping föreslår att:
– Lidköpings kommun startar upp ett 3 årigt projekt på minst en skola med syfte att stödja och lära till en bättre kosthållning.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *