Nato-medlemskap brådskar

Hoten i vår omvärld har blivit fler och mera allvarliga. Flera skoningslösa inbördeskrig pågår i världen. Det sker även i vår absoluta närhet genom Rysslands invasion av Ukraina. Allt fler rapporter talar för att Ryssland nu skickar egna trupper i strid på ukrainskt territorium. Om det stämmer, betyder det att ett krig mellan två suveräna stater nu åter härjar den europeiska kontinenten.

Detta är kulmen på en lång tid av upprustning och allt aggressivare beteende från Ryssland mot sina grannländer. Ryssland har ensidigt sagt upp avtal om rustningsbegränsning och satsar stort på upprustning. Internt stärker Putin-regimen sin kontroll över medierna och trakasserar den demokratiska oppositionen.

Ingen undgår att se dessa allvarliga tecken. Men få förmår dra riktiga slutsatser. Invändningarna mot vad alla ändå förstår behöver göras är många. ”Sverige riskerar väl knappast att bli utsatt för ett isolerat angrepp från Ryssland?”, ”Varför ska vi rusta upp försvaret, bidrar det inte till rustningsspiralen?”, ”Frågan om Nato-medlemskap är väckt vid fel tidpunkt. Ett medlemskap nu skulle reta Ryssland.”

Folkpartiet är ensamt om att offentligt vilja diskutera Sveriges ökande beroende av Nato med dem som detta berör, nämligen väljarna. Om vi inte ens under ett valår berör Sveriges uppenbara behov av hjälp att bygga säkerhet, hur ska då ett långsiktigt och folkligt förankrat stöd för denna politik kunna upprätthållas?

Vi måste ta det växande hotet på allvar. Världen är mindre säker nu än på mycket länge. Vi är glada över att alliansregeringen kommit överens om att satsa på försvaret. Det är ett trendbrott, efter decennier av nedskärningar. Men det kommer inte att räcka. Det svenska försvaret kommer att behöva förstärkas ytterligare.

Sverige bör också gå med i försvarsalliansen Nato. Då bidrar vi till gemensam europeisk säkerhet tillsammans med demokratier i vår närhet. Nästan alla våra grannländer i Norden och Baltikum har valt medlemskap i Nato. Det är en orimlig tanke att vi skulle vara neutrala om europeiska demokratier anfalls. Sverige ska ta ställning för demokrati gentemot diktatur.

Ensam är inte stark. Ensam är bara ensam. På egen hand klarar inte Sverige ett uthålligt försvar mot en anfallande stormakt. Därför behövs både upprustning av det svenska försvaret och svenskt medlemskap i Nato.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *