Polisen jobbar för dig och mig.

Vi märker nog alla hur våldet trappas upp i vår närhet och läser om hur unga brutalt och oprovocerat kan slå någon annan Ibland fortsätter man även med att sparka på den som ligger med fruktansvärda skador som följd. Vi får även ta del av skottlossning, rena avrättningar och uppgörelser runt om i Sverige.

Detta är en del av vardagen för våra poliser som gör allt för att skydda oss och våra familjer. Tyvärr är det inte nog med det, mycket av polisens arbete går åt att medla och skydda framförallt kvinnor vid våld i nära relation i hemmen.

I dag finns ungefär 20 000 poliser i Sverige och det är en ökning med 3 000 stycken de senaste åren men det räcker inte till och vi skulle behöva fler poliser i tjänst. Mycket av arbetet är förebyggande och givetvis är det bästa att brott och våld aldrig behöver ske.  Däremot är en synlig och lokalt närvarande polis är A och O för att allmänheten ska känna sig trygg. Det är lika viktigt i våra storstäder som på mindre orter och landsbygd.

Polisen sitter inte inne och väntar på utryckningar utan är konstant ute i sina bilar och jobbar. Det innebär givetvis att de ibland är både närmare och ibland längre ifrån när något inträffar men sambandcentralen prioriterar utryckningarna så närmaste bil kan åka och de mest brådskande ärendena går före.

Tyvärr verkar det som om vår respekt för polisen inte alltid är så bra som den borde och jag grundar det på att vi läser om att poliser blir överkörda istället för att bilister stannar när de ger stoppsignal. Uppmärksamheten blir nästan större för att poliser försvarar sig än att fokusera på varför polisen behövde försvara sig eller behövde ta i med våld. Jag kan jämföra med den debatt som blir om en lärare till slut efter mycket försök att med prat få en elev att lämna klassrum till slut tvingas ta tag och leda eleven ut. Då hamnar diskussionerna efteråt alltför ofta enögt om lärarens istället för elevens agerande.

Polisen behöver mer resurser och vi behöver fler poliser. Ett effektivt rättsväsende innebär ett samhälle där vi kan känna trygghet, där vi kan gå ut utan att behöva känna oss rädda och där vi vet att polisen kommer när vi råkar illa ut. Men vi behöver också ge utrymme och förståelse för att polisen skall kunna utföra sitt arbete som är att skydda och hjälpa oss.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *