Rätt att religionsfrihet underordnas våra normer

Insädare i NLT

Kommentar på Guldvingens agerande gällande kvinnlig läkare.

Jag måste ge personal och ledning på Guldvingen i Lidköping med beröm godkänt. Hur många gånger är det inte som vi var och en skulle vilja välja läkare eller speciell handläggare i olika typer av ärenden i vår vardag.

Vi har en religionsfrihet som vi värnar och är stolta över, men oavsett om jag väljer friheten att tillhöra och utöva någon religion så är den underordnad våra gemensamma regler och normer. Historiskt sett har Kristendomen starkt påverkat och styrt regler och normer i Sverige men sedan 2000 så klipptes även lagstiftande band. Min åsikt är att vi inte på några sätt skall backa i vare sig frihet att fritt kunna utöva någon religion men heller inte på det att religiösa normer och värderingar är underordnade och helt separerade från våra gemensamma regler och normer.

Något som delvis passar in i detta är även den att män och kvinnors lika rättigheter, jämställdhet mellan könen m.m. är en process där vi i Sverige ligger relativt långt framme men har mycket kvar och vi får inte backa på något sätt.

Skulle frågan gälla om vi som person har rätt att kräva en speciell läkare oavsett om jag är man eller kvinna och oavsett tro eller ej. Skulle så vara så är det en helt annan fråga, då handlar det om en utökad valfrihetsfråga inom vården men så upplevde jag inte problemställningen.

 

Pär Johnson, ordförande Liberalerna i Lidköping

Ledamot i Hälso och sjukvårdsnämnden.

15 JULI

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *