Revidering av pensionssystemet

En utvärdering av pensionssystemet är ett måste. Det handlar  både om en inkomstsäkring men även nivån på grundpensionen.

Det är ju drygt 200 000 personer i Sverige som har så låga pensioner att de inte når upp till EU:s fattigdomsgräns. De flesta är kvinnor och det är enligt vår mening inte acceptabelt.

Vårt allmänna pensionssystem är finansiellt stabilt för samhället vilket var en av grunderna för att pensionssystemet gjorde om för snart 20 år sedan. Enligt det tidigare systemet så betalade dagens pensionsinbetalningar även dagens pensionsutbetalningar vilket därmed inte räckte till för allt fler pensionärer.

I dag ökar andelen pensionärer i samhället för var år och det är oerhört glädjande. Det är fantastiskt att vi både lever längre och det även i kombination med att vi är både friska och mer aktiva än någonsin förut det är därför vi gärna använder benämningen årsrika personer.

Dagens pensionssystem som är en överenskommelse mellan M, FP, C, KD och S har en hel del brister och är något vi måste åtgärda. Det är en fråga pensionsgruppen som består av de fem partierna arbetar med och ta gärna del av arbetet här. Att ändra i pensionssystemet är svårt och kan kosta stora pengar.  Samtidigt får vi inte blunda för de problem som finns. Stoppar vi huvudet i busken får vi får vi ännu värre problem längre fram.

En viktig faktor är nivån på garantipensionen. I dag är det en stor andel kvinnor som enbart har denna pension och det är ett under hur de klarar av att få vardagen att gå runt. Det är ofta dessa kvinnor som tog hand om familj medan mannen arbetade. Det har medfört att mannen har högre pension medan kvinnan enbart har grundpensionen. Lever mannen idag är kvinnan fortfarande beroende av mannens inkomst och skulle han inte leva alternativt paret skilt sig lever kvinnan enbart på sin låga pension.

En sak är om kvinnan/mannen i dagens samhälle väljer att vara hemma och ta hand om familjen i ett samhälle som bygger på två inkomster men samhället där dagens pensionärer levde i hade som norm att en jobbade och tabletten gegen akne en var hemma och tog hand om familjen vilket därmed ”straffar” dessa kvinnor ekonomiskt i dag och det är djupt orättvist. Detta är en jämställdhetsfråga lika mycket som en ekonomisk fråga att ta tag i.

När det gäller uppräkning av pensionerna bör även detta ses över om det går att förändra. Med dagens finansiella instrument verkar det inte orimligt om pensionssystemet kunde kopplas till något index som balanseras mot genomsnittliga löneökningar i avtalsrörelser.

Detta är för mig som politiker några av våra viktigaste hjärtefrågor och anledningar till att vi valt att vilja vara aktiva politiker. Jag kommer  som riksdagskandidat även forstättningsvis driva dessa frågor.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *