Rösta för skolan

Nu har vi snart skolstart för våra barn och unga. Många börjar sitt första skolår med allt vad det innebär i drömmar och spänning. Framtiden formas av föräldrar till våra barn men även lärarna i skolan har en viktig betydelse för framförallt kunskapsbyggandet. Skolan har ett ansvar att ta vara på varje enskilts barns möjligheter och utveckla det så långt det går. Skolperioden går inte i repris utan måste vara så bra som går för varje enskilt barn.

Läraren är den avgörande faktorn för hur det går för eleverna i skolan. Därför prioriterar Folkpartiet satsningar på att höja läraryrkets status. Tack vare Folkpartiet startar skolåret med 14 000 förstelärare som får ca 5 000 kronor mer i lön; en löneökning som helt betalas av staten. Folkpartiet kommer i höst att se till att det blir ytterligare 10 000 fler förstelärare i landet. Förstelärarreformen är en av många reformer för att höja läraryrkets status och kompetens.

Sedan 2006 har vi också infört en ny lärarutbildning, infört lärarlegitimation, satsat på fortbildning och minskat lärarnas administration. Under lågstadiet läggs grunden för våra barns framgång under resten av skoltiden. Genom ett statligt bidrag på totalt 2 miljarder kronor per år får via Lågstadielyftet kommuner och friskolor möjlighet att anställa fler lärare eller specialpedagoger per barn. Fler lågstadielärare utbildas för att möta ett framitda behov.

Alla har inte möjlighet att få hjälp hemma och därför skall kommunerna bli skyldiga att erbjuda elever både läxhjälp och sommarskola framöver. För att hjälpa till att finansiera detta kommer ett stadsbidrag om 500 miljoner kronor per år fördelas till kommunerna. Fler speciallärare behövs i skolan och därför ska fler speciallärare utbildas så att fler elever ska kunna få stöd i skolan.

Våra reformer gör att fler söker till lärarutbildningarna. Det är glädjande, för lärare är Sveriges viktigaste yrke. De ger våra barn en god start i livet och därför ska lärare också ha bra betalt. Sedan skolan kommunaliserades för drygt tjugo år sedan har resultaten försämrats och läraryrkets status sjunkit.

För att få en likvärdig skola går staten redan i dag in och styr och fördelar ut pengar som stöd. Vi vill ta nästa steg i att göra skolan likvärdig för alla och därför anser vi att staten behöver ta tillbaka huvudansvaret för skolan. Skolan kan inte skötas och regleras i 290 olika kommuner alla med olika prioriteringar och utmaningar.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *