Sveriges ekonomi

Sveriges återhämtning från den globala finanskrisen ser ut att justeras upp och gå snabbare och snabbare för var vecka. Vad är anledningen till det? Enligt min mening är det en effekt av den psykologiska faktor som spelar in i förväntningsekonomi. Alla har vi på tv och i media sett hur krisen svepte in genom att de fyra bokstäverna i KRIS spreds med svarta bokstäver. Det är sant att så var det och till viss del är fortfarande men med ett viktigt undantag. Krisen har varit på nationell nivå och inte i samma omfattning drabbat medborgarna det vill säga enskilda personer och deras bekanta. Flera har blivit uppsagda och fler blir det fortfarande vilket är oerhört tragiskt för var och en som drabbas men 92% har i dagsläget arbete.
Det är istället så att charterresande har ökat, handeln säljer som aldrig förr m.m. När man då inte känner igen sig så minskar inte konsumtionen och därmed bromsas krisen upp någonstans mellan nationell och enskild nivå.
Hur har det då blivit så att Sverige är ett av de länder som klarar sig bäst och tillsynes snabbast ur den globala krisen? Enligt min mening är en stor anledning till det på att:
• Efter år av problem med att få igång sysselsättning för förra regeringen (det blev regeringsbyte bl.a. med anledning av det) så sjönk arbetslöshetssiffrorna rekordsnabbt efter regeringsskiftet.
• Mer köpkraft för var och som effekt av skattesänkningar, räntesänkningar m.m.

Pensionärer är de som inte fått del av mer tillförda pengar utan enbart fått nytta av billigare priser. Här måste vi göra något framförallt för de med låg pension och det ser jag som en inte bara behövlig utan även moralisk fråga. Men man kan undra varför en arbetarregering lämnade över en situation där man efter ett långt arbetsliv inte skall kunna klara sig bättre på pensionen. Notera att nuvarande regering inte försämrat för pensionärerna utan istället ordnat något bättre köpkraft.

Tänk efter var och en hur skulle det ha blivit om vi inte som privatpersoner skulle haft mer köpkraft och dagens minskning av arbetsplatser skulle minskat utan att vi tidigare bromsat fallet och från det utgångsläge som var när V, MP och S lämnade ifrån sig det då drivande skeppet.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *