Uppgradera Kinnekullebanan

En fungerande järnvägstrafik är nödvändig för näringslivets utveckling, pendling till jobb och studier samt fritidsresor. Alla vi som bor längst Kinnekullebanan vet hur viktig den är. I många år har det pratats om att få till en bättre driftssäkerhet och även en minskning av tiden till och från i första hand Göteborg. Tyvärr har det pratats länge och flera förslag har kommit fram. Förslagen innebär att en del kommuner hamnar utanför den prioriterade uppgraderingen och då är lobbyverksamheten mellan kommuner igång och det händer fortfarande ingenting.

Jag pendlar mycket med tåg och buss via jobbet och har tillbringat så många timmar på stillastående tåg eller på någon station eftersom tåget varit sent och anslutande förbindelse missats.  Under valrörelsen har jag någon gång kommit in i debatten gällande flygskatten som införts i Sverige. Jag är emot den eftersom den i praktiken inte fungerar som det är tänkt men däremot flyttar flygavgångar utanför Sverige. ( vill ha det på EU nivå istället).  Jag vill då gärna se på praktiska alternativa lösningar.  Många tar flyget mellan Göteborg och Stockholm eftersom man inte litar på att tåget kommer fram i tid och många tar egen bil till tåget eftersom man inte litar på anslutande bussförbindelser vid hemresa.  En tanke är då att… om vi löser en uppgradering av hela Kinnekullebanan mellan Hallsberg och Herrljunga men hänvisning till att den då kan användas som genomslussningstrafik när det är stopp på västra stambanan mellan dessa stationer.  Då kan man bättre lita på tågtrafiken och minska flygandet.

Liberalerna fastnade för detta på riks och det är numera en del i vårt rikstäckande arbete med infrastruktur.  En effekt utav detta är att vi med denna lösning skulle kunna få förstärkt banvall och en elektrifierna längst med hela Kinnekullebanan.

Med denna lösning sparar vi miljön, förbättrar tillgänglihet på västra stambanan, får en driftssäkrare och snabbare tågförbindelse genom hela Kinnekullebanan och det till en lägre kostnad än vad inblandade kommuner enligt andra förslag skulle ge. Enligt tanken och lösningsförslaget skulle staten vara med och betala, liksom regionerna och kommunerna.  Mindre för var och en men alla får en bättre lösning liksom miljön.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *