Våld i nära relation

I våras presenterade Jan Björklund och Maria Arnholm förslag på hur vi skall gå från ord till handling gällande vår kamp för att minimera våld i nära relation. I dag är många och då framförallt kvinnor rädda för att bli överfallana utomhus. Det är en befogad rädsla och skall tas på största allvar i kampen för minimerat våld och andra övergrepp. Den största faran för att råka illa ut är trots detta i hemmen och då av någon anhörig.   Nu är vi i Folkpartiet nöjda över att vid fortsatt regeringsställning med ett starkt Folkparti kan utlova krafttag mot våld i nära relation. Hela alliansen ställer sig bakom våra krav.  Vi har kommit överens om  en rad åtgärder för ett tryggare Sverige, bland annat skärpta straff och begränsad frigivning samt nya åtgärder mot våld i nära relationer.

Förslagen visar att vi tar människors rätt till trygghet på stort allvar. Särskilt glad är jag över de tydliga åtgärderna mot våld i nära relationer, till exempel att öka användningen av elektronisk fotboja på män som vägrar följa kontaktförbud.

Detta är något vi i Folkpartiet har krävt. Om hotbilden är tillräckligt allvarlig borde också fotboja kunna vara en förstahandsåtgärd. Man ska inte först behöva vänta på att ett kontaktförbud utan fotboja misslyckas. Både hotbilden och offrets rätt till rörelsefrihet ska väga tyngre än idag.

Det behövs inte bara hårdare lagstiftning, utan också bättre hjälp för att skydda offren. Därför har vi även kommit överens  om en långsiktig finansiering av kvinno- och tjejjourer så viktigt. Dessa jourer gör ett helt ovärderligt jobb för att ta hand om och ge stöd till våldsutsatta kvinnor och deras barn, och de behöver stabila ekonomiska villkor för att driva sin verksamhet.

Våld i nära relation är den mest akuta jämställdhetsfrågan. Men rätten att inte utsättas för våld är inte bara en jämställdhetsfråga, utan i högsta grad också en fråga om demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter.

Folkpartiet vill mer och vi visar att vi kan genomföra förändringar.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *