Vi står vid vägs ände gällande E20

Insändare publicerad i flertalet tidningar i Skaraborg

Nu måste vi vända trenden gällande E20. Behovet av fyrfältsväg har varit stort i många år och nyligen fick vägen ännu en nedgradering genom att Trafiksäkerhetsverket av säkerhetsskäl sänkte hastigheterna på flera delsträckor med anledning av den dåliga standarden.
Vikten av upprustning av E20 är stor inte bara gällande att vi vill undvika oerhört tragiska olyckor utan också för attraktionskraften för vårt geografiska område. Våra företag ställer krav på bra transportmöjligheter utav råvaror och färdiga produkter för industrin. Liksom vi som enskillda personer behöver bra transportmöjligheter till och från arbete, studier och annat.

Denna transportväg – en av Sveriges fyra viktigaste leder – är både en förbindelse för inhemsk trafik till hamnen i Göteborg och en förbindelseled för transittrafik mellan Finland och Danmark.
Enligt Trafiksäkerhetsverket hör E20 till de mest olycksdrabbade europavägarna i Sverige. Samtidigt är vägen en arbetsplats för yrkeschaufförer från hela landet. Långtradarchaufförer hamnar dagligen i situationer där olyckor är nära och tyvärr emellanåt inträffar. Att bygga 2+1 väg skapar inte färre olyckor snarare tvärtom eftersom fler bilar chansar in i det sista på att komma förbi medan de har två filer och allt för ofta kläms in i räcket när den andra filen försvann. Det blir mindre dödsolyckor men ökat antal olyckor.
Trots utbyggnad av vägstandarden från Stockholm till Göteborg på sträckan öster om Vättern via Jönköping kommer E20 alltid att vara den sträcka yrkestrafiken väljer mellan Stockholm och Göteborg av ekonomiska skäl. Detta för att den är flackare och därmed förburkas mindre bränsle. Alla prognoser visar dessutom på en ökning av yrkestrafiken vilket därmed med automatik skulle innebära fler riskabla omkörningar och en ökad olycksfrekvens.
Inte ett enda liv borde få gå förlorat på E20 med anledning av den undermåliga väg-standarden. Det fordras politiska beslut för att prioritera denna viktiga fråga och där agerar Folkpartiet på alla politiska nivåer från Kommun, Region, Riks och Europaparlamentsnivå och kräver en fyrfältsväg NU.

Folkpartiets Länsförbund i Skaraborg Folkpartiets Länsförbund i Norra Älvsborg

Pär Johnson Anita Brodén
Ordförande Ordförande

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *